En av Direpts kunder som rapporterar tidigt har sprungit på en bugg kring hur EBA/FI hanterar valideringarna i den nu gällande taxonomin. Vi har skickat en fråga till Finansinspektionen angående deras implementering av EBAs valideringsregler och hur de planerar att hantera buggen.

Om du har några frågor kring årets XBRL-raportering till FI så är du välkommen höra av dig till oss på Dirept. Skicka bara en rad till info@dirept.com

Nedan kan du se felmeddelandet som vår kund fick

  • Fel: Validator: Formula; Message: Existence Assertion ID: eba_e4887_e Message: e4887_e: [C 04.00] {C 04.00, r850, c010} != empty
  • Fel: Validator: Formula; Message: Existence Assertion ID: eba_e4888_e Message: e4888_e: [C 04.00] {C 04.00, r860, c010} != empty

I korthet så innebär buggen att FinansInspektionen förväntar sig att rapporteringsskyldiga bolag ska ha fyllt i ett antal celler som finns i rapporteringsmallar som det rapporteringsskyldiga bolaget inte ska rapportera. Effekten blir att bolagen antingen inte lämnar in en XBRL-fil och väntar på att FI förklarar hur valideringsregeln ska hanteras eller att bolagen även fyller i C 04 mallen och riskerar göra fel när man rapporterar siffror som man inte har förberett.

Är ditt bolag skyldigt att rapportera? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att få in en godkänd XBRL-fil med hjälp av vårt lättanvända system.